Advertisement

Το λάδι είναι φάρμακο. Επιβεβαίωση από επίσημες έρευνες

1.134

Μόλις πέρσι είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα ότι το λάδι, εκτός από τα θρεπτικά συστατικά του, περιέχει πολυφαινόλες, που είναι χρήσιμες για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και ένα πολύτιμο συστατικό, την ελαιοκανθάλη, η οποία δίνει αυτήν την αίσθηση του καψίματος στο λαιμό, όταν το λάδι είναι φρέσκο, κάτι που σε πολλούς είναι δυσάρεστη και το απέδιδαν σε οξύτητα. Μάλιστα είχαμε αναφέρει τότε, όχι μόνο τη γνώμη ειδικού επιστήμονος για τη συμβολή της ελαιοκανθάλης στην υγεία, αλλά και την βεβαιωμένη επιστημονικά γνώμη ότι, όσο άγουρη είναι η ελιά, όταν συνθλίβεται, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ελαιοκανθάλης περιέχεται σε αυτήν. Είναι, μάλιστα, ο μόνος καρπός της φύσης, ο οποίος πρέπει να συλλέγεται άγουρος.

Και να που τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν μετρήσεις και παρατηρήσεις σε εθελοντές, στους οποίους έδωσαν συγκεκριμένη ποσότητα ελαιολάδου, της ποικιλίας Κορωναίικη (αυτή που καλλιεργείται κατά πλειοψηφία και στα Κύθηρα, λόγω της μεγάλης αντοχής της στην ξηρασία) και απεδείχθη ότι η ποικιλία αυτή ειδικά περιέχει σε επαρκείς ποσότητες αυτήν την ουσία, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από εμφράγματα και εγκεφαλικά. Συγκεκριμένα, αναστέλλει το ίδιο ένζυμο όπως ακριβώς κάνει η ασπιρίνη μέσω της ιβουπροφένης, αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι επιστήμονες θεωρούσαν την ελαιοκανθάλη φυσικό αντιφλεγμονώδες, βασιζόμενοι όμως μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Με τη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά σε ανθρώπους, στην Καλιφόρνια,  η επιστημονική έρευνα προχωρά παρακάτω. Ο επίκ. καθηγητής Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πρ. Μαγιάτης παρατηρεί:

Advertisement

«Αξιολογούσαμε δύο ώρες μετά τη λήψη του ελαιολάδου τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων, που ευθύνονται για τις θρομβώσεις, σε αντίθεση με το λάδι που είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολών».

Τα παραπάνω, που εξηγούν πλέον με επιστημονικό τρόπο τη δράση της ελαιοκανθάλης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σίγουρα ικανά να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους για την αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που προέρχεται από ελιές της συγκεκριμένης ποικιλίας (και όσων άλλων αποδειχθεί ότι περιέχουν την ίδια ουσία) οι οποίες μάλιστα, όσο ενωρίτερα συλλεχθούν και συνθλιβούν έγκαιρα και σωστά, τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην ουσία αυτή διαθέτουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο