Advertisement

Πότε πρέπει να μαζεύουμε τις ελιές;

2.895

Σ.Σ. (Για να διαβαστεί το θέμα σωστά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο αφορά δημοσίευση στην έντυπη έκδοση, που έγινε το Δεκέμβριο του 2013)

Ίσως το θέμα αυτό να είναι α­νεπίκαιρο φέτος που η παραγωγή στο νησί θα είναι ελάχιστη και ί­σως η χειρότερη πολλών δεκαε­τιών, όμως δεν πρέπει να το αγνοούμε καθόλου γι’ αυτό το γράψαμε και πέρσι και το συνεχίζουμε. Σή­μερα παρουσιάζουμε σε περίληψη απόψεις του κ. Β. Φραντζολά που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Κτήμα και Κήπος» της εφημερί­δας «Καθημερινή».

Advertisement

Τα ελαιοτριβεία στα Κύθηρα διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα και παράγουν λάδι εξαιρετικής ποιότητας (Φώτο Π. Καλλίγερος)

Σύμφωνα με το συγγραφέα, που είναι ειδικός στο ελαιόλαδο η συλλογή του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται κατά το δίμηνο 1 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου για να έχουμε εξαιρετικής ποιότη­τος ελαιόλαδο. Αυτό που ονομάζε­ται αγουρέλαιο έχει μία πικράδα στο λαιμό και το αισθανόμαστε πι­κάντικο και καυτερό. Το κάψιμο και η πικράδα στο λάδι, το οποίο μερι­κοί θεωρούν μειονέκτημα, οφείλο­νται στις πολύτιμες και ωφέλιμες για τον άνθρωπο πολυφαινόλες, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, ε­νώ εμποδίζουν αποτελεσματικά την οξείδωση της κακής χοληστε­ρίνης. Ειδικά η πολυφαινόλη ολαιοκανθάλη έχει παρόμοια χημική σύσταση και δράση με το γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο Ibuprofen. Το κακό είναι, όπως τονίζαμε και στο περσινό μας αφιέρωμα στο θέμα είναι ότι, όσο περνά ο καιρός και προχωρούμε στο Δεκέμβριο τόσο μειώνονται οι πολυφαινόλες. Μερικοί νομίζουν ότι όσο ωριμάζει ο καρπός, τόσο περισσότερο λάδι παίρνουν, δεν λαμβάνουν όμως υπ όψιν το δάκο, το φυσικό πέσιμο του καρπού από τον άνεμο και άλλες αιτίες και, κυρίως, την αφυδά­τωση του καρπού. Αν ήταν δυνατό να ζυγίσουν τον ίδιο καρπό στο δένδρο τον Οκτώβριο και τον ίδιο συλλεγμένο δύο μήνες μετά θα διαπίστωναν ότι το βάρος στη δεύ­τερη περίπτωση είναι πολύ μικρό­τερο και η δήθεν περισσότερη ελαιοπεριεκτικότητα αποδεικνύεται μύθος, εκτός βεβαίως από την ποι­ότητα.

Όσον αφορά τις άλλες α­πώλειες του καρπού όσο περνά η εποχή έχει διαπιστωθεί ότι αυτές κυμαίνονται από 7-20%, ποσοστά που δεν δικαιολογούν την καθυ­στερημένη ελαιοσυλλογή ούτε και για τη λήψη περισσότερου ελαιολάδου ακόμη και αν αγνοήσουμε το πρόβλημα της ποιότητος. Αυτά, λοιπόν, για ένα κρίσιμο θέμα των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι είναι καλό να έχουν σύγχρονες και ολο­κληρωμένες γνώσεις βάσει των ε­πιστημονικών δεδομένων και όχι μόνο των παραδοσιακών πρακτι­κών. Έτσι, σύμφωνα με τις από­ψεις αυτές που παραθέσαμε όσο ενωρίτερα, τόσο καλλίτερα για το λάδι. Αν βρέχει βέβαια, κάτι που στο νησί μας δεν είναι βέβαιο για το πρώιμο φθινόπωρο στα τελευ­ταία χρόνια.

 

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση Φ. 286 Δεκέμβριος 2013

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο