Advertisement

Ορδυκόσουπα!

1.890

Αναμφισβήτητα το πρεπόζιτο αυτή την εποχή για το Τσιριγώτικο τραπέζι είναι η ορδυκόσουπα. Ανέκαθεν στα Κύθηρα  δύο σπουδαίες ασχολίες των ανδρών ήταν το ψάρεμα και το κυνήγι. Για κάποιους ήταν σπορ, για άλλους ήταν επιβίωση κι ας λέγανε «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, δέκα φορές ειν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο».

Στη δεκαετία του ‘ 50 που είχε πολύ περισσότερα πουλιά, ένας κυνηγός σε μια πρωινή βόλτα μπορούσε να μαζέψει 50 κομμάτια, τα οποία έκαναν πιλάφι, ή σούπα, ή ψητά, η παστά και με τα ξυγκάκια των ορτυκιών έκαναν την περίφημη ξυγκόπιττα στο φούρνο. Η εποχή των ορτυκιών είναι από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο.  Τη νύχτα τα ορτύκια κάθονταν χάμω σε καθαρό χωράφι, όχι σε θάμνους και δένδρα και οι κυνηγοί τα κυνηγούσαν με το φαγκλί, δηλ. με ένα φανάρι λαδιού, ή ασετυλίνης, ή πετρελαίου, «τα φαγκλώνανε» και τα πιάνανε ζωντανά με απόχες. Οι κυνηγοί αποχάδες τα διατηρούσαν μέσα σε κλουβιά με πανί στο πάνω μέρος για να μην τραυματίζουν το κεφάλι τους. Αυτά τα κλουβιά κάποτε ταξίδευαν από τα Κύθηρα μέχρι τη Σμύρνη με τα καράβια του Αυστριακού Lloyd.

Advertisement

Ελένη Χάρου-Κορωναίου

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά
4 ορτύκια
250-300 γρ.πάστα πεπονάκι.
4 ώριμες φρέσκες τομάτες ή 4-5 κουτ. σούπας πολτός τομάτας βιολογικός κατά προτίμηση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Αλάτι και (προαιρετικά) ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα)

Εκτέλεση
Η κατσαρόλα μας, μετρίου μεγέθους, με νερό στα 2/3 περίπου και, όταν βράσει, ρίχνουμε τα ορτύκια, τις τομάτες, το λάδι, το αλάτι και τον κουρκουμά. Τα ορτύκια είναι σχεδόν έτοιμα όταν το μπουτάκι τους ξεκολλάει από το σώμα τους. Αφαιρούμε τις τομάτες στο τρυπητό μας, τις στραγγίζουμε για να αποφύγουμε τα σποράκια και το φλούδι και γυρνάμε το ζουμάκι στην κατσαρόλα. Τότε προσθέτουμε την πάστα μας και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 15-20΄ περίπου.

Προσοχή. Αν τα ορτύκια είναι λίγο «μεστά», όπως μπορεί να είναι του εμπορίου, ίσως μας απορροφήσουν αρκετό νερό, γι’ αυτό ίσως αναγκασθούμε να προσθέσουμε 1-2 κούπες νερό, θα το αφήσουμε να πάρει βράση και μετά θα ρίξουμε την πάστα. Καλή όρεξη.

Άννα Μασσέλου-Καλλιγέρου

Σημείωση στήλης: Αν επιχειρήσετε να κάνετε σήμερα τη σούπα, όπως παραπάνω, χωρίς να διαθέτετε ορτύκια από κυνήγι μάλλον θα απογοητευθείτε, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε με ορτύκια από την αγορά. Στα καταστήματα προσφέρονται φρέσκα και κατεψυγμένα, εγχώρια, αλλά και εισαγωγής (κυρίως) και η νοστιμιά τους εξαρτάται από τον τρόπο διατροφής τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο