Advertisement

Οι Πατριάρχες, ο Πούτιν, το Ορος και ο Βελόπουλος

To αμερικανικό περιοδικό Atlantic παρουσιάζει σε εκτενές δημοσίευμα την εκστρατεία της Ρωσίας κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον ρόλο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και τη διείσδυση στο Αγιον Ορος - Ο «μασέρ» του ρώσου προέδρου, η Ομάδα Βάγκνερ, τα δώρα, τα λεφτά και η καμπάνα που χτύπησε, μετά τον Πούτιν, ο Βελόπουλος...

324

Η εντύπωση ότι «κάτι τρέχει» με την εμπλοκή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αγιο Ορος και ότι αυτό συνδέεται με τη σύγκρουση ενός δικού του ανθρώπου, του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά ίσως και με διαδρομές πολιτικού χαρακτήρα, στηρίζεται σε διάφορα στοιχεία και μαρτυρίες για περιέργες πτήσεις αεροσκαφών και δρομολόγια που έκαναν και κάνουν λιμουζίνες με μαύρα παράθυρα.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις σακκούλες που φέρονται να διακινούν ρώσοι παράγοντες μέσω συγκεκριμένων μονών του Αγίου Ορους προς τη Βόρεια Ελλάδα και το αν αυτές μετά από τις εκκλησίες και τις παραθρηκευτικές οργανώσεις κινήθηκαν και προς άλλες κατευθύνσεις. Πριν από δύο χρόνια, το Protagon είχε παρουσιάσει σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Πώς στήνεται το ρωσικό κόμμα στην Ελλάδα» ορισμένα στοιχεία για τις υπόγειες αυτές διαδρομές.

Advertisement

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού Atlantic επανέρχεται με εκτενέστατο ρεπορτάζ στο ίδιο ζήτημα, εστιάζοντας αρχικά στη σύγκρουση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Ουκουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ξετυλίγοντας στη συνέχεια το ευρύτερο κουβάρι της ρωσικής επιρροής στο Ορος αλλά και πέραν αυτού.

Οπως θυμίζει το Atlantic, στα τέλη Αυγούστου του 2018, ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο ηγέτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πέταξε από τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη για μια επείγουσα αποστολή. Πήγαινε να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς είχε ακούσει ότι ετοιμαζόταν να κόψει τους μακροχρόνιους θρησκευτικούς δεσμούς της Μόσχας με την Ουκρανία αναγνωρίζοντας μια νέα και ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο.

Η εικονογράφηση του εκτενέστατου ρεπορτάζ του Atlantic με τους Πατριάρχη Βαρθολομαίο (αριστερά) και Κύριλλο (δεξιά) υπό το βλέμμα του Πούτιν. Ο ίδιος και η παρέα του από την KGB έγιναν θρησκευόμενοι μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια υποστηρικτές του Αγίου Ορους (Credit: Atlantic)

«Για τον Κύριλλο και το de facto αφεντικό του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό αποτελούσε μια σχεδόν υπαρξιακή απειλή. Η Ουκρανία και τα μοναστήρια της είναι η γενέτειρα της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και τα δύο έθνη έλκουν τις πνευματικές και εθνικές τους καταβολές από το βασίλειο με έδρα το Κίεβο, το οποίο μεταπήδησε από τον παγανισμό στον χριστιανισμό πριν από περίπου 1.000 χρόνια. Αν η Εκκλησία στην Ουκρανία κατάφερνε να αποσχιστεί από τη Ρωσική Εκκλησία, θα αποδυνάμωνε σοβαρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί αυτό που ο Πούτιν αποκάλεσε “ρωσικό κόσμο επιρροής” στην παλιά σοβιετική σφαίρα. Και η απόφαση βρισκόταν στα χέρια του Βαρθολομαίου» σημειώνει ο Ρόμπερτ Φ. Γουόρθ που υπογράφει το ρεπορτάζ.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενέκρινε τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ο Κύριλλος εξέδωσε εντολή να αποκοπούν οι δεσμοί της Ρωσικής Εκκλησίας με το Φανάρι. Η υποστήριξη του Κυρίλλου στη βίαιη συμπεριφορά της Ρωσίας —όπως η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014— τον είχε ήδη καταστήσει μια μισητή φιγούρα και είχε συμβάλει στην ενίσχυση της υποστήριξης προς το Κίεβο για μια ανεξάρτητη Εκκλησία.

Διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Ρόμπερτ Φ. Γουόρθ, που καταδύεται στο θέμα αυτό, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη Βηρυτό. Εχει περάσει πάνω από δύο δεκαετίες γράφοντας για τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία. Το αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση και στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του Atlantic, μαρτυρεί τη γνώση από πλευράς του όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Ας δούμε μερικά απο τα σημεία που φωτίζει το εκτενές αφιέρωμα του Atlantic το οποίο αριθμεί πάνω από 6.500 λέξεις:

♦ Σημειώνοντας ότι η «πνευματική καρδιά του ορθόδοξου χριστιανισμού βρίσκεται στο Άγιο Ορος», ο Ρόμπερτ Φ. Γουόρθ περιγράφει την επίσκεψή του εκεί. Στέκεται στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. «Είναι το πιο φιλικό προς τη Ρωσία μοναστήρι στο Ορος και οι μοναχοί του έχουν αναρτήσει ένα βίντεο με έναν από τους ιερείς τους να ψάλλει μια προσευχή για τον “Πρόεδρο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, την κυβέρνηση και τον στρατό της προστατευόμενης από τον Θεό πατρίδας μας”. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο ηγούμενος του μοναστηριού έστειλε στον Πούτιν μια επιστολή γενεθλίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “η Ρωσία υπό τη σοφή καθοδήγησή σας θα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και θα γίνει παγκόσμια δύναμη”»… σημειώνει ο δημοσιογράφος.

H εντυπωσιακή Μονή Παντελεήμονος, που ειναι περισσότερο γνωστή ως «Ρωσικό Μοναστήρι», στο Αγιον Ορος (Credit: Intime News)

Ο Γουόρθ τονίζει στο Atlantic ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πλούσιοι Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένης μιας παρέας ολιγαρχών που πρόσκεινται στον Πούτιν, άρχισαν να επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά στον Αγιο Παντελεήμονα. Είναι πλέον το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές συγκρότημα σε όλο τον Αθω.

♦ Ο δημοσιογράφος του Atlantic συνομίλησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «ο Κύριλλος επιτρέπει στον εαυτό του να γίνει εργαλείο, να γίνει όργανο του Πούτιν», ερωτηθείς ευρύτερα για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

♦ Το ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού περιγράφει την παλιά παρέα του Πούτιν από την KGB και την αγάπη που ανέπτυξαν για το Αγιο Ορος: «Την ώρα που ο Πούτιν ήρθε στην εξουσία, το 1999, κάποιοι από τους παλιούς φίλους του στην KGB είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται θρήσκοι (…) Ο Πούτιν έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Αγιο Ορος το 2005, παρακολουθώντας λειτουργίες στον Αγιο Παντελεήμονα και ανεβαίνοντας στο καμπαναριό της μονής. Αργότερα, ένας από τους παλιούς του έμπιστους από την KGB βοήθησε στην ίδρυση της Ρωσικής Εταιρείας του Αθω για την οργάνωση δωρεών προς τα μοναστήρια εκεί».

O Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος —υπήρξε κι αυτός πράκτορας της KGB σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο— στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Ορους το 2005 (Credit: Intime News)

Ο μασέρ του Πούτιν

Οπως θύμισε το Protagon το 2022, ο Κονσταντίν Γκολοστσάποφ, ο αποκαλούμενος και «μασέρ του Πούτιν», καθώς υπήρξε κατ’ επάγγελμα μασέρ, γνώρισε τον ρώσο πρόεδρο πριν από πολλά χρόνια σε αγώνες τζούντο στην Αγία Πετρούπολη και ανήκει στο στενό του κύκλο. Μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 1999, πολλοί από τους στενούς του φίλους από τα χρόνια της KGB, οι οποίοι πήραν στη συνέχεια στα χέρια τους τράπεζες, ενεργειακές εταιρείες και πολιτικές καρέκλες, έγιναν αίφνης ιδιαίτερα θρησκευόμενοι.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times το 2019, ο Γκολοστσάποφ ήταν ένας από τους πρώτους που επισκέφθηκαν το Αγιο Ορος το 1998. Γύρισε πίσω μαγεμένος και μετέφερε στα μέλη του κλειστού κύκλου τις εμπειρίες του. Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία το 2005, ο Πούτιν ανέβηκε στο διάσημο καμπαναριό της Μονής Αγίου Παντελεήμονος και χτύπησε τη μεγαλύτερη καμπάνα του Αγίου Ορους, βάρους 13 τόνων, που λέγεται ότι ακούγεται ως τον Πολύγυρο, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Σήμερα, εξέχουσα θέση στη λίστα των χορηγών του Ιδρύματος της Μονής Παντελεήμονος κατέχουν μεταξύ άλλων ολιγαρχών οι δισεκατομμυριούχοι Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικοί φίλοι του Πούτιν. Μαζί προπονούνταν στο τζούντο, στην Αγία Πετρούπολη, και ακόμα και σήμερα λέγεται ότι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο άθλημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα vimaorthodoxias.gr το 2021 «ο Κυριάκος Βελόπουλος χτύπησε την δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Μετά τον Β. Πούτιν ο κ. Βελόπουλος (σ.σ.: επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης) είναι το δεύτερο πολιτικό πρόσωπο που χτύπησε την ιστορική καμπάνα στο ρωσικό μοναστήρι» του Αγίου Παντελεήμονος το 2021, από όπου και το παρακάτω βίντεο (Υoutube/Orthodoxia ellada online – NEWS):

Σε συνέντευξή του στο Attica TV την περασμένη Τρίτη, 9 Απριλίου (εδώ), ο κ. Βελόπουλος ανέφερε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Τον ανάγκασαν να κάνει έναν πόλεμο, μια εισβολή στην Ουκρανία, γιατί αναγκάστηκε να κάνει εισβολή. Φανταστείτε να στέλνανε οι Ρώσοι στρατεύματα στο Μεξικό, στα σύνορα. Θα είχαν εισβάλει στο Μεξικό οι Αμερικανοί. Στείλανε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη στρατό, έχουν κάνει αντιπυραυλική ομπρέλα και περίμεναν τον Πούτιν να τα καταπιεί. Δεν θα τα καταπιεί. Είναι ισχυρός ηγέτης. Τέτοια ηγεσία θέλω για τη χώρα μου εγώ»

♦ Πίσω στο ρεπορτάζ του Atlantic:

Το περιοδικό περιγράφει πώς ο Πούτιν άρχισε να επικαλείται την Ορθοδοξία όταν μιλούσε για τη Ρωσία και τον ρόλο της στον κόσμο και πώς «η ρωσική εκστρατεία ξεκίνησε από την Ελλάδα» όπου υπήρχει φυσική συμπάθεια. «Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι ρώσοι ολιγάρχες άρχισαν να χτίζουν εκκλησίες και να μοιράζουν μετρητά για χάρες (…) Οι ρωσικές επενδύσεις ακολουθήθηκαν από μια συστηματική προσπάθεια δυσφήμισης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε εκατοντάδες νέους ελληνόφωνους ιστότοπους, ιστολόγια και ομάδες στο Facebook», γράφει ο Ρόμπερτ Φ. Γουόρθ.

Προσθέτει ότι ο Κύριλλος ίδρυσε έναν νέο κλάδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άρχισε να στοχοποιεί τις υπάρχουσες ορθόδοξες ενορίες που είχαν ευθυγραμμιστεί με τον Βαρθολομαίο.

Ο ρόλος της ομάδας Βάγκνερ

♦ O Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος, μιλώντας στο Atlantic και στον Γουόρθ, προχώρησε σε καταγγελίες. «Μέσω του Facebook και του Instagram προσεγγίζουν τους πιστούς μας» ανέφερε για την τακτική της Ρωσίας. «Ξεκινούν στέλνοντας χρήματα, προσεγγίζουν τους πάντες, δείχνουν ότι η Ρωσία είναι πλούσια, τους δείχνουν ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε.

Στην Αφρική, ανέφερε ο Μητροπολίτης Καμερούν, οι θρησκευτικές προσπάθειες της Ρωσίας χρηματοδοτούνται από τη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ. «Οι Ρώσοι λένε: “Θα δώσουμε εκπαίδευση για τα παιδιά σας”. Φέρνουν μια μοτοσικλέτα ή ένα αυτοκίνητο και λένε: “Οι Ελληνες δίνουν μόνο ποδήλατα”», τόνισε. Ο Μητροπολίτης ανέφερε ακόμη ότι πέρυσι έχασε έξι ιερείς που βρίσκονταν στη δικαιοδοσία του: «Τους πλησίασαν οι Ρώσοι και τους πρόσφεραν 300 ευρώ το μήνα», σημείωσε.

«Η Ρωσική Εκκλησία έχει προβεί σε παρόμοιες επιθετικές κινήσεις στην Τουρκία, τα Βαλκάνια και αλλού. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας φαίνεται να εμπλέκονται σε ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις», σχολιάζει από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του Atlantic.

 

 

 

Πηγή Protagon
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο