Το τσιριγώτικο χριστόψωμο
(Η συνταγή της μαμάς) | Γράφει η ΑΝΝΑ ΜΑΣΣΕΛΟΥ-ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ
Τα Χριστούγεννα δεν νοούνται δίχως χριστόψωμο κι οι τσιριγώτισσες νοικοκυρές είχαν επινοήσει δεκάδες συνταγές, οι περισσότερες εξαιρετικές, και έφτιαχναν εύγεστα χριστόψωμα, τα οποία, όσοι τα δοκίμαζαν, τα ήθελαν, ει δυνατόν, για κάθε μέρα, να συνοδεύουν ένα πρωινό ή ένα δεκατιανό. Και γιατί όχι; Κάθε καλό αξίζει!
Διαβάστε μία παραδοσιακή Κυθηραϊκή συνταγή για χριστόψωμο και σας διαβεβαιώνουμε ότι, εάν την τηρήσετε κατά γράμμα, θα απολαύσετε ένα χριστόψωμο από τα λίγα. Εννοείται ότι πολλές νοικοκυρές στο νησί αυτή τη συνταγή ακολουθούν, αν και σήμερα, πολλοί προτιμούν το….φούρνο. Αλλά και οι φούρνοι μπορούν να ακολουθήσουν τη συνταγή και σίγουρα θα κερδίσουν!
ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό αλεύρι λευκό.
150γρ. μαγιά σε κύβους.
½ κιλό ζάχαρη.
½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι.
Ξύσμα πορτοκαλιού.
Κανελλογαρύφαλλο. (Λίγο)
Σταφίδα ξανθή ή μαύρη ανάλογα με τα γούστα της παρασκευάστριας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα υλικά μπαίνουν με την παραπάνω σειρά σε μία λεκάνη για να ζυμωθούν και μετά το ζύμωμα το βάζουμε σε ταψί Νο 32 με αντικολλητικό και φροντίζουμε να μην παραφουσκώσει. Για διακόσμηση, μία λωρίδα από την ίδια ζύμη, που σχηματίζει σταυρό ή μαργαρίτες, με λευκά αμύγδαλα καρφωμένα επάνω, εάν θέλουμε. Στη μέση ένα καρύδι και πάνω στο ζυμάρι ρίχνουμε σουσάμι.
Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 250° στη διπλή αντίσταση (πάνω-κάτω) με το ταψί να το τοποθετούμε στο 2ο επίπεδο του φούρνου (μεσαίο). Ξεκινούμε ψήνοντας 1 ώρα επίσης στους 250° και συνεχίζουμε στους 200° για ½ ώρα. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο βγάζουμε, όταν το χριστόψωμό μας έχει πλέον κρυώσει.
Καλή επιτυχία και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.