Advertisement

Τα 30ετή Γενέθλιά μας

Γράφει η Άννα Μασσέλου-Καλλιγέρου

1.959

Η εφημερίδα ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ έκλεισε τον περασμένο Ιανουάριο 30 χρόνια συνεχούς έκδοσης και για την επέτειο αυτή γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν τα παρακάτω άρθρα και σχόλια.

Τον Ιανουάριο του 1988 γεννήθηκε το τρίτο παιδί της οικογένειάς μας, με την έκδοση του πρώτου τεύχους της εφημερίδας μας: “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ”. Ιδρυτής – Διευθυντής ο Μανώλης Π. Καλλίγερος.

Advertisement

Στην τριακονταετή αδιάλειπτη κυκλοφορία της σημαντικοί παράγοντες συνετέλεσαν σε μία πορεία συνεχούς ανέλιξής της, με βασικό, πάντοτε, στόχο την ενημέρωση, την ανάλυση, τη διαφώτιση, ακόμη και την εκμάθηση και διδασκαλία πολλαπλών θεμάτων.

Πρωταρχικός παράγοντας ο ίδιος ο εκδότης, ο οποίος ορμώμενος από την υπερβολική αγάπη για τον τόπο του, διακρινόμενος για τη βαθιά γνώση των Κυθηραϊκών προβλημάτων, διαθέτοντας συγγραφική πένα, κατά το δυνατόν αντικειμενική, καυστική και μαχητική, όπου αρμόζει, αντιμετωπίζοντας, κατά καιρούς, ευτυχώς με επιτυχία, αντιξοότητες, αντεγκλήσεις και επιθέσεις και στοχεύοντας στην αλήθεια και στο κοινό συμφέρον για το νησί μας και τους συμπατριώτες μας, κατορθώνει μέχρι τώρα να κινείται αξιοπρεπώς, παρακάμπτοντας την κακοπιστία, τα ψεύδη και την υποκρισία.

Όμως, όλα αυτά δεν θα μας ήταν χρήσιμα, αν δεν πλαισίωναν το έργο μας πολύτιμοι συνεργάτες, άνθρωποι σπουδαίοι και αξιόλογοι, προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους, που μας εμπιστεύτηκαν τα κείμενά τους, καταθέτοντας σ’ αυτά την επιστημονική τους γνώση, την εμπειρία τους, τις μνήμες τους, με ένα λόγο τη σοφία τους.

Ενδεικτικά θα αναφέρω εδώ ονόματα των κύριων συνεργατών μας, που η συμβολή τους υπήρξε για εμάς καθοριστική. Τον Δημοσιογράφο Γ. Δημητριάδη, που με ψυχή μάς ενθάρρυνε και μας διαφώτισε στα πρώτα μας βήματα, “κατέχοντας” τα δημοσιογραφικά μυστικά, την Ελένη Χάρου – Κορωναίου, Ιστορικό – Ερευνήτρια, τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές: Γ. Ι. Κασιμάτη, Παν. Βάρδα, Ν. Πετρόχειλο, Κούλα Κασιμάτη, Γ. Λεοντσίνη, Β. Λευθέρη και Ι. Πετρόχειλο, τον δικηγόρο Γ. Ν. Νικηφοράκη, το Γ. Π. Κασιμάτη, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Α. Ανδριανόπουλο, τ. Υπουργό, τους γιατρούς Μ. Καλοκαιρινό και Κ. Μεγαλοκονόμο, τη συγγραφέα Αννίτα Παναρέτου, τον αρχαιολόγο Άρη Τσαραβόπουλο, τον Ευ. Χαρχαλάκη, Δήμαρχο Κυθήρων, τον εξαίρετο φίλο Βρ. Κυπριώτη, το Γ. Κασιμάτη – Δρυμωνιάτη, Αριστοφανικό ποιητή – λογοτέχνη, τον Άδωνι  Κύρου, Δημοσιογράφο, τον Α. Λουράντο – Κονταράτο, στυλοβάτη της σελίδας “Του Τριβόλου η Πεζούλα” και άξιο συνεχιστή της παραδοσιακής Κυθηραϊκής ρίμας, το Γ. Λευθέρη, εξαίρετο Τσιριγώτη, φίλο μας και επί σειρά ετών συντάκτη του χρονογραφήματος, το Θ. Κουκούλη, τ. Δήμαρχο Κυθήρων, το Γ. Κωστούλα, συγγραφέα και στέλεχος του Χρηματοπιστωτικού χώρου, φιλοκυθήριο (διαβάστε το άρθρο του φ. 330. 12ος/2017), τον οικονομολόγο Γ. Γλυνό, τον κτηνίατρο Θ. Κασιμάτη, το φίλο Μ. Λουράντο-Πιέρρο, το δικηγόρο Κ. Καλλίγερο, τους συνεπείς ανταποκριτές μας, Γ. Ε. Κασιμάτη και Γ. Σοφίο και – αν και ακούγεται εγωιστικό – τα παιδιά μας, Μαντώ και Παναγιώτη – Βασίλη, που, με το δικό τους τρόπο, όχι πολύ εμφανή, επιμελούνται της όλης εικόνας της εφημερίδας.

Ζητούμε συγγνώμη αν παραλείψαμε να αναφέρουμε κάποιον από όσους γέμισαν τις σελίδες μας σε αυτή τη μακρά πορεία. Τέλος  να αναφέρουμε και όσους δεν είναι πια κοντά μας, το μακαριστό Μητροπολίτη μας Κύριλλο και τους αείμνηστους: Παναγιώτα Πετροχείλου – καθηγήτριά μας – τον αρχαιολόγο Γ. Σακελλαράκη, το  βουλευτή Γρ. Κασιμάτη και το φίλο μας Παν. Καρύδη, ηλεκτρονικό-μηχανικό με απεριόριστη αγάπη για τα Κύθηρα, που χάσαμε ξαφνικά λίγα χρόνια πριν, όπως και το Βασ. Χάρο, που σχεδίασε το σήμα μας. Ακόμη το γιατρό-ανθρωπιστή Τζώρτζη Ανωμήτρη και τον πρόωρα χαμένο φίλο Μαν. Στάθη-Σπιθέα.

Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται οικονομική στήριξη, την οποία μας εξασφαλίζουν οι απανταχού, Κυθήριοι και μη, συνδρομητές μας, που με τις συνδρομές τους και πάντοτε με εντιμότητα, συνέπεια και πολλή αγάπη για το Νησί μας, αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας και στηρίζουν το έργο μας, ώστε να επιβιώνουμε, ειδικά στις μέρες μας.

Εδώ θα μου επιτραπεί μία κατ’ εξαίρεση αναφορά στον πρώτο μας συνδρομητή, τον αξιαγάπητο θείο μας, Θανάση Νασόπουλο, που καταθέτοντας την πρώτη που παραλάβαμε συνδρομή του (ποδαρικό; γούρι;), μάς άνοιξε το δρόμο με την ευχή για τύχη καλή, μέλλον και πρόοδο.

Η οικογένειά μας με συγκίνηση και έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της υποχρέωσης εκφράζει “Θερμά Ευχαριστώ” (που ποτέ δεν αρκούν) προς το αναγνωστικό μας κοινό, σας παρακαλεί για την αποστολή όποιων στοιχείων (φωτογραφία, μνήμες, ρίμα, ιστορία, τραγούδι) κατέχετε και αξίζουν δημοσίευσης και σας εύχεται οικογενειακή Υγεία, “Χρόνια Πολλά” για τις Άγιες Ημέρες και ευοίωνο το 2018.

Σας ευχαριστούμε πολύ,

Άννα Μασσέλου – Καλλιγέρου

 

30 χρόνια «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ»

125 χρόνια Κυθηραϊκές εφημερίδες

Γράφει ο Κοσμάς Μεγαλοκονόμος

30 χρόνια «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ»! Άθλος άξιος επαίνων. Είθε να τα 100στίσει. Σημαντικό τμήμα της πρόσφατης ιστορίας μας συνιστούν τα έντυπα που αφήνει στο πέρασμά του ο χρόνος. Τα γραπτά μένουν. Οι τοπικές εφημερίδες, που κατά καιρούς εκδίδονταν, αποτελούν χαρακτηριστικό και πολύτιμο υλικό. Σε αυτές ο ιστορικός θα εντρυφήσει, για να παρουσιάσει ολοκληρωμένα τα γεγονότα της εποχής που εξιστορεί. Τα Κύθηρα είναι τυχερά στον τομέα αυτόν. Στην ιστοσελίδα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών βρίσκονται ψηφιοποιημένα τα πλείστα των φύλλων των Κυθηραϊκών εφημερίδων που κατά καιρούς εκδόθηκαν. Από την πρώτη, που κυκλοφόρησε το 1893, μέχρι τις τελευταίες. Υλικό πρωτογενές, εξαιρετικά εύληπτο από νέους που θέλουν να εκπονήσουν μεταπτυχιακές μελέτες σχετικά με θέματα ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, λαογραφικά, φιλολογικά που αφορούν στα «πολυσυλλεκτικά» Κύθηρα. Στα περασμένα φύλλα και σε διάρκεια 125 ετών, δεν είναι αποτυπωμένα μόνο τα γεγονότα της εποχής. Συνυπάρχουν μελέτες και άρθρα σπουδαίων Κυθηρίων ερευνητών, που οι συγκυρίες εκείνων των χρόνων δεν τους επέτρεψε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο το έργο τους σε αυτοτελές βιβλίο, αλλά εξ ανάγκης το εμπιστεύτηκαν στα φύλλα των εφημερίδων της εποχής τους. Αξίζει να αναφερθούμε, έστω και ονομαστικά, σε αυτές

Τα «ΚΥΘΗΡΑ», του Ανδρέα Κατσούλη, υπήρξε η πρώτη Κυθηραϊκή εφημερίδα.  Κυκλοφόρησε στις 5-2-1893 μέχρι το 96, σε 143 εβδομαδιαία φύλλα. Δεύτερη η «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ» του Διονυσίου Αλβανάκη (17-11-1893 – 94) σε 50 φύλλα. Στο 43ο συναντάμε την πρώτη εικόνα που αποτυπώθηκε στον Κυθηραϊκό τύπο και παρουσιάζει τον σχετικά νέο ναό της Θεομήτορος Μυρτιδιώτισσας. Η εφημερίδα με το ίδιο όνομα, αλλά με άλλους διευθυντές επανεκδόθηκε. Από τον Παναγίωτη Τσιτσίλια (1924 – 34 και 1948 -63), από τον Άρη Τσιτσίλια (1973 – 88) και από τον Γεώργιο Κομηνό (1989 – 96). Τρίτη εφημερίδα ήταν η «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΥΓΗ» (1897 – 99) του Νικόλαου Δελακοβία. Μέχρι το 1924 υπάρχει κενό που εν μέρει καλύπτεται από βραχυχρόνια φύλλα που δεν σώζονται, όπως η «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΗΧΩ» (1898) του Δ. Αλβανάκη, ο «ΧΩΡΙΚΟΣ» του Ν. Δελακοβία, «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ» (1902) του Δ. Αλβανάκη. Υπήρξαν επίσης η «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΣ» 1909 και 1912-13, του Δ. Αλβανάκη και η «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» 1923  του Σπύρου Στάθη, πολύτιμες βιβλιοδετημένες εκδόσεις που αποτελούν σπουδαία ντοκουμέντα για την εποχή τους. Έκτοτε εκδόθηκαν αρκετές εφημερίδες. Μακροβιότερη υπήρξε η «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΔΡΑΣΙΣ» του Ιωάννη Κασιμάτη (1936 – 97) που σταμάτησε μόνο στα χρόνια της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Είναι η μόνη εφημερίδα που έφτασε τα 400 φύλλα. Άλλες εφημερίδες ήταν: «ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» (1954 – 66) του Ιωάννη Τριφύλλη. «ΠΑΝΚΥΘΗΡΑΪΚΗ» που ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Κασιμάτη το 1976 και από το 1994 – 2002 συνεχίστηκε από τον Κωνσταντίνο Καλλίγερο. «ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΙΔΕΑ» (1980-2004) του Ηλία Μαρσέλου που συνέχισε να εκδίδει τον «ΚΥΘΗΡΑΪΣΜΟ». Υπήρξαν κι άλλες, καθώς και περιοδικά, με μικρή περίοδο ζωής.

Το πρώτο φύλλο Κυθηραϊκής εφημερίδας.
Η πρώτη φωτογραφία που συναντάμε σε Κυθηραϊκή εφημερίδα.
«ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ». Το 30χρονο πρώτο φύλλο τους… Να τα 100στίσει.

Τα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ» του Μανώλη Καλλίγερου, που στα χέρια σας κρατάτε το 332ο φύλλο τους, διανύουν το 31ο έτος της ζωής τους και δικαίως ο εκδότης – πατέρας τους καμαρώνει, όχι πλέον την ενηλικίωσή τους, αλλά την ωριμότητά τους. Περήφανος πατέρας χρήσιμου και όμορφου τέκνου. Δεν είναι ανάγκη να επαναλάβω πολύπλευρες αρετές που εύστοχα κατέγραψε η συγγραφέας Ανίτα Πανάρετου και τόσοι άλλοι. Θα αναφέρω μόνο πως ακόμα θυμάμαι το Κυριακάτικο πρωινό που ο Μανώλης με συνάντησε στο παζάρι του Ποταμού. Αφού χαιρετιστήκαμε  μου είπε: «Εσείς που ‘χετε σπουδάσει, θα κάνατε καλά αν γράφατε κάτι για την εφημερίδα. Θα ωφελούσατε με τις απόψεις σας τον τόπο». Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να έγραφα κάτι που θα δημοσιευόταν σε εφημερίδα. Θέματα υπήρχαν, μα χρειαζόταν και ταλέντο. Τα λόγια του Μανώλη με προβλημάτισαν κι έγραψα το πρώτο σημείωμα επηρεασμένος από τη θητεία μου στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου. Φιλοξενήθηκε στο 17ο φύλλο, με τίτλο: «Θέλω να ζήσω!». Δεν ξέρω να σας πω το πώς και το γιατί τα σημειώματα πύκνωσαν. Τιθασεύτηκε και καλλωπίστηκε η γραφή μου, κάποιες φορές με τη διακριτική παραίνεση και υπόδειξη του Μανώλη. Αναβαθμίστηκα σε συνεργάτη της Εφημερίδας! Έκτοτε δήλωνα στις τελευταίες γραμμές, των μετέπειτα βιογραφικών που χρειάστηκε να καταθέσω για την επαγγελματική μου ανέλιξή: Συνεργάτης τοπικής Κυθηραϊκής εφημερίδας. Δεν ξέρω αν κάποια φορά αυτό με βόηθησε, μα ξέρω πως με περηφάνια το έγραφα.  Τούτο το επετειακό σημείωμα δεν μπορεί, παρά μόνο με ευχή να κλείσει.

 

Ο χρόνος ο αέναος αφήνει χαραγμένα
σε φύλλα που κιτρίνισαν, όλα τα ξεχασμένα.
 Έτσι αυτά δεν χάνονται, γιατί οι σοφοί μας λένε
πως τα γραμμένα μένουνε, που άλλα γελούν ή κλαίνε.
 Γι’ αυτό εγείρω κύπελλο να ευχηθούμε όλοι
να δίνει ο Πανάγαθος κουράγιο στον Μανώλη.

 

Πώς είδαν τα 30χρονα της εφημερίδας

 

Από την Αννίτα Παναρέτου, συγγραφέα

Ένας οδηγός χωρίς τον οποίο θα ψάχναμε (και θα ψαχνόμαστε) στα τυφλά είναι τα «Κυθηραϊκά», κυρίως αφότου, δυστυχώς, εσιώπησαν άλλες φωνές του κυθηραϊκού Τύπου.

Τα «Κυθηραϊκά» είναι η ουσία και η αισθητή παρουσία του νησιού μας, η εκπροσώπησή του μέσα και έξω από τον ελλαδικό χώρο, ο ομφάλιος λώρος με τους εκτός Κυθήρων Κυθήριους και με τις νεότερες γενιές των παροικιών του εξωτερικού.

Όλα χωρούν σ΄ αυτόν τον κυθηραϊκό παντογνώστη: το παρόν, το παρελθόν, ο Δήμος, η Μητρόπολη, η Εγχώριος, τα σωματεία, οι ευεργεσίες, οι αυθαιρεσίες, οι γεννήσεις, τα βαφτίσια, οι γάμοι, οι εκδημίες, οι δωρεές, το μέλι, το λάδι, οι μπαμπακίες, οι παραλίες, ο τουρισμός, το αιώνιο δασικό, το αιώνιο συγκοινωνιακό -ακόμα και οι ειδοποιήσεις για να προλάβουμε προθεσμίες ενοχλητικών γραφειοκρατικών δοσοληψιών με το ελληνικό Δημόσιο.

Ειδήσεις, αναλύσεις, προτάσεις, κριτική, αλλά και σατιρική διάθεση. Και πλήθος συνεργατών, που σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή πλαισιώνουν και στηρίζουν το έργο του Μανώλη Καλλίγερου. Χωρίς να παραγνωρίζω κανέναν, οφείλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην πολύτιμη και ακαταπόνητη συνεισφορά της ανεκτίμητης Ελένης μας, που με τα αναρίθμητα ιστορικά και λαογραφικά άρθρα της ανασύρει από την αφάνεια και διαφυλάσσει την κυθηραϊκή μνήμη.

Όμως, «Κυθηραϊκά» ίσον Μανώλης. Τριάντα χρόνια υποδειγματικής συνέπειας, αίσθησης ευθύνης, έμπρακτης αγάπης για τον τόπο του-τον τόπο μας. Για όλα, τον ευχαριστούμε. Και του εύχομαι από καρδιάς πολλά πολλά ακόμα χρόνια απτόητης και γόνιμης συνέχειας.

Αννίτα Π. Παναρέτου

Δρ.Φ., συγγραφέας

Από τον κ. Ι. Ζερβό

Φίλε Μανώλη.

Πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε που, πίνοντας καφέ στο Λειβάδι, μου ανήγγειλες την απόφασή σου να βγάλεις εφημερίδα και μετά από λίγο κυκλοφόρησε. Πολύ γρήγορα το εξαίρετο φύλλο σου επιβλήθηκε του ταλαίπωρου χώρου και μάς έγινε απαραίτητο. Η σοβαρότητα και η αντικειμενικότητα είναι τα χαρακτηριστικά του, ενώ η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των αναγνωστών για κάθε επίκαιρο και νέο, που κάποιους, κατά καιρούς ενόχλησε, έδωσε στο φύλλο προστιθέμενη αξία.

Σου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχόμαστε, είμαι βέβαιος, όλοι οι αναγνώστες ΥΓΕΙΑ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 

Γιάννης Ε. Ζερβός

 

Από τον κ. Ι. Καλλίγερο

Αγαπητέ μου Μανώλη

Η ζωή μου έχει διδάξει πως όταν ένα μονοπάτι που διαβαίνει κανείς είναι χωρίς εμπόδια, τότε πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να κάνεις αναστροφή. Το μονοπάτι των “Κυθηραϊκών” βρήκε πολλά εμπόδια στο διάβα του όμως με την αγάπη των απανταχού Κυθηρίων έγινε ο φάρος ενημέρωσης όλων μας.

Συνέχισε τον αγώνα, μη σταματάς να καινοτομείς, προχώρα στο δρόμο της έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης με το ίδιο πάθος και την ίδια συνέπεια. Είμαστε δίπλα σου.

Γιάννης Καλλίγερος (Πλάστης)
President & CEO
Mercedes-Benz Hellas S.A.

 

Από τον κ. Χαρ. Μιχαλακάκη

Η γνώμη μου για τα 30 χρόνια ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ.

1. Αρίστη εμφάνιση, 2. Σωστές ειδήσεις, 3. Μαχητική δημοσιογραφία, 4. Αγώνας για βελτίωση του επιπέδου ζωής στο νησί και 5. Προσπάθεια για εξάλειψη του τοπικισμού με ορατά ευχάριστα αποτελέσματα.

Χαράλαμπος Μιχαλακάκης

Συντ/χος ναυτικός πράκτωρ

 

Από τον καθηγητή κ. Αλ. Σαββίδη

Αγαπητέ κ. Μανόλη Καλλίγερε,

θερμά συγχαρητήρια για τα 30χρονα των «ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ». Tα διαβάζουμε πάντοτε οικογενειακώς με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού προσφέρουν πολυδιάστατη ενημέρωση για το αγαπημένο μας νησί που εδώ και 42 χρόνια η οικογένειά μου το έχει κάνει δεύτερη πατρίδα της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Διάφορα κατά καιρούς ιστορικού/γενεαλογικού/αρχαιολογικού περιεχομένου άρθρα του συχνά έχουν αυτοτελή αξία για τον ερευνητή, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στον εμπλουτισμό της ήδη πλούσιας και σημαντικής κυθηρολογικής βιβλιογραφίας, την οποία πρωτογνώρισα πριν από αρκετά χρόνια μέσω των δημοσιευμάτων του Βρεταννού πανεπιστημιακού κλασσικιστή George L. Huxley, της Ακαδημαϊκού Χρύσας Μαλτέζου και του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Λεοντσίνη, και στην οποία έχετε και εσείς ο ίδιος σημαντικές συμβολές κατά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα στην εφημερίδα σας καταγράφεται, με ψύχραιμη θεώρηση και χωρίς «φωνασκίες», η ζωντανή ιστορία του τόπου, τον οποίο ο αείμνηστος πατέρας μου, Γιώργος Σαββίδης (1920-2005) αποκαλούσε «Παράδεισο επί της γης».

Εύχομαι μακροημέρευση και συνέχιση της πολύτιμης προσφοράς στον τόπο σας,

 

Με την εκτίμησή μου,

 

Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, Καθηγητής Μεσαιωνικής & Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα)

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Αθήνα)

 

Από τον καθηγητή κ. Βασίλη Λευθέρη

Αγαπητέ Μανώλη.

Η ακόρεστη επιθυμία σου να ερευνάς την ιστορία των Κυθήρων, μας έχει διαφωτίσει όλους που γεννηθήκαμε εκεί, όσο κανείς άλλος Κυθήριος. Έγραψες την Ιστορία των Κυθήρων Μανώλη για όλους που θέλουν να την γνωρίζουν: επίθετα, τοπωνύμια,  ιστορικές αναταράξεις ανά τους χρόνους. Πάνω απ’ όλα Τα Κυθηραϊκά  αποτελούν ένα Forum για να γράφομε τις σκέψεις μας οι απανταχού Κυθήριοι.

Εκτός απ’ αυτά, το συνεχές ρεπορτάζ για τα δρόμενα των Κυθήρων και τώρα τελευταία την έκδοσή σου στο Facebook. Μια ανεκτίμητη εξυπηρέτηση για τα Κύθηρα και τους Κυθήριους.

Σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε να είσαι καλά να συνεχίσεις τον ενθουσιασμό σου.

Με ευχές,

Ο καθηγητής, Βασίλης Λευθέρης.

 

Από τον Παν. Φατσέα-Φαλίντα

Αγαπητέ φίλε Μανώλη,

τριάντα χρόνια φροντίζεις να μαθαίνουμε τα νέα του Τσιρίγου..

Τριάντα χρόνια δεν δέχτηκες χάδια και δεν έκανες χατίρια.

Τριάντα  χρόνια γράφεις τις αλήθειες για ότι συμβαίνει στο Νησί μας..

Σου εύχομαι να είσαι καλά και να κυκλοφορείς τα Κυθηραϊκά σου για άλλα τριάντα χρόνια..

Φιλικότατα

Ο Φαλίντας

 

Από την Ελίνα Γαλανοπούλου

Είναι χρόνια που παίρνω τα ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ως συνδρομήτρια όχι επειδή είναι ένα έντυπο από το νησί μου, αλλά επειδή είναι το μηνιαίο έντυπο που θα μου δώσει ένα ολόκληρο σύμπαν. Η ειδησεογραφία του κατ αρχήν είναι πλουσιότατη, οι σταθερές του στήλες πάγια αξία, η κριτική του ματιά αντικειμενική αλλά όχι ανεύθυνη και οι εκάστοτε δημοσιεύσεις/άρθρα τρίτων πολύ ενδιαφέροντα. Άλλωστε έτσι έχω αξιωθεί και εγώ να δω άρθρα μου στην εν λόγω εφημερίδα. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον όποιο τόπο να μπορεί να έχει ένα ολοκληρωμένο έντυπο που μπορεί να φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας και του πλανήτη. Εκτός δε αυτού η γλώσσα και το ύφος της εφημερίδας την καθιστούν προσιτή στον καθένα μας που έχει έστω και στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας, πράγμα αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς πόσοι Κυθήριοι βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα το επίπεδο έκφρασης και διατύπωσης είναι ευπρεπές και εξαιρετικό.

Χρόνια πολλά ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ εφημερίδα μας, ευχές να υπάρχεις για πολλά πολλά χρόνια ακόμα μαζί μας.

Ελίνα Γαλανοπούλου

Από τον  ομ. Καθηγητή κ. Γ.Ι.Κασιμάτη

Αγαπητέ Μανώλη,

Σου στέλνω έναν πολύ μικρό χαιρετισμό για τη μεγάλη προσφορά των “Κυθηραϊκών” στους απανταχού πατριώτες μας και φίλους των Κυθήρων:

Η κοινωνική σημασία του τοπικού Τύπου είναι τεράστια. Όπως ο Τύπος γενικά κρατάει ζωντανή την ύπαρξη της ανθρώπινης κοινωνίας και αποτελεί την ισχυρή δύναμη ανάπτυξής της, έτσι και ο τοπικός Τύπος αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που κρατάει ζωντανό,  υγιή και δυνατό τον ιστό ζωής της μικρής πατρίδας, που τρέφει τις ρίζες όλων μας. Μία είναι η αρχή που εγγυάται και εξασφαλίζει την υψηλή αποστολή του Τύπου: η αρχή της χωρίς προκαταλήψεις αλήθειας και της μετά παρρησίας διατύπωσης και προβολής της.

Τα “Κυθηραϊκά”, στα τριάντα χρόνια ζωής που έκλεισε φέτος, παρουσίασαν το καλύτερο δείγμα γραφής για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση και στην ανάπτυξη των δεσμών των απανταχού συμπατριωτών μας και φίλων των Κυθήρων μεταξύ τους και με την ιδιαίτερη πατρίδα μας, καθώς και της συνοχής της τοπικής μας κοινωνίας.

Ευχόμαστε το Κ.Ι.Π.Α. και εγώ προσωπικά στα “Κυθηραϊκά”  πολλά-πολλά χρόνια ζωής και δημοσιογραφικής υγείας για το καλό της ωραίας πατρίδας μας και στον αγαπητό φίλο εκδότη τους Μανώλη Καλλίγερο υγεία, δύναμη και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

 

Γιώργος Ι. Κασιμάτης

 

Από τον καθηγητή Νίκο Πετρόχειλο

Στο πέρασμα των εποχών τριάντα χρόνια δεν φαίνονται πολλά. Όταν όμως αυτά προστίθενται στην παρουσία και δράση μιας επαρχιακής εφημερίδας, που επί τριάντα χρόνια έθρεψε το κοινό της όχι με ό,τι το ευχαριστούσε αλλά με το πιο ωφέλιμο για τον τόπο, έστω κι αν αυτό κάποτε ήταν πικρό και δύσπεπτο, τότε εύλογα θα πρέπει κανείς να ευχηθεί στα «Κυθηραϊκά» του Μανώλη Καλλίγερου να ζήσουν για πολλά ακόμα χρόνια, όχι τόσο για το δικό τους καλό, όσο για εκείνο των πολλών αναγνωστών και του τόπου τους.

Καθηγ. Νίκος Πετρόχειλος

Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ.

 

Από τον καθηγητή κ. Ι. Πετρόχειλο

Για τα δεδομένα της έντυπης δημοσιογραφίας η εφημερίδα “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” ακολουθεί μία ανοδική πορεία με εντυπωσιακή συνέπεια, η δε συμβολή της στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού, με την οποία ταυτίζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια, κρίνεται ανεκτίμητη!

Αγαπητέ Μανώλη,εύχομαι να συνεχίσεις την προσφορά σου για πολλά χρόνια ακόμη. Καλές γιορτές.

Ι. Πετρόχειλος

 

Από τον κ. Γιώργο Καρύδη

Πρόεδρο Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών

Μανώλη μπράβο σου !!

Σου εύχομαι υγεία και  μακροημέρευση για να συνεχίσεις να υπερασπίζεσαι τα δίκαια των Κυθήρων και των κυθηρίων με τον ίδιο ζήλο και την ίδια δύναμη

 

Γεώργιος Καρύδης

 

Από τον κ.  Βρ. Κυπριώτη,

Πρόεδρο Κυθηραϊκής Αδελφότητας

Αγαπητέ Μανώλη

Η επέτειος των 30 ετών από την έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ σηματοδοτεί μία περίοδο σωστής, έγκαιρης και καλοπροαίρετης ενημέρωσης των Κυθηρίων για τα ζητήματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Επίσης θεωρώ ότι η τεκμηριωμένη και μελετημένη άποψή σου, πάνω σε λύσεις προβλημάτων του νησιού μας, βοήθησε στην ορθή αντιμετώπισή τους και αποκατάστασή τους.

Εύχομαι ολόψυχα αυτή η περίοδος να κρατήσει πολλά ακόμα χρόνια προς όφελος των Κυθήρων και των Κυθηρίων.

Με απεριόριστη εκτίμηση για το έργο σου

Βρεττός Κυπριώτης

Πρόεδρος Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αθηνών-Πειραιώς

 

Από το Μαν. Κασιμάτη, τ. έπαρχο Κυθήρων

Κυθηραϊκά 30 χρόνια στην ενημέρωση του Κυθηραϊκού Λαού εντός και εκτός της Νήσου.

Ενημέρωση με Σοβαρότητα και Ακρίβεια στα γεγονότα.

Τα Κυθηραϊκά πήραν μέρος σε όλα τα μεγάλα θέματα –προβλήματα το τόπου όλα αυτά τα χρόνια

Και η θέση τους ήταν  το συμφέρον των Κυθήρων

Υπήρξαν περιπτώσεις που τα Κυθηραϊκά δεν ήταν ευχάριστα για εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία των Κυθήρων

Γιατί προτιμούσαν να είναι χρήσιμα για τον τόπο  παρά ευχάριστα.

Η εποικοδομητική κριτική είναι υγεία  και αυτό νομίζω έπραξαν τα Κυθηραϊκά.

Καλή συνέχεια.

Μανώλης Κασιμάτης

Τέως Έπαρχος  Κυθήρων

 

Από τον πρώην Διευθυντή του Ευραπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γ.Π.Κασιμάτη

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ είναι  μια φωτεινή αχτίδα που  αδιάκοπα εδώ και 30 χρόνια μας φέρνει φως  και άρωμα τσιριγώτικο. Φτιαγμένη με απαράμιλλη  φροντίδα και μεράκι από τον εκδότη κ. Εμμ. Καλλίγερο,  συνδυάζει την τοπική επικαιρότητα με  αναφορές  στα ιστορικά,  πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των Κυθήρων.

Εξαιρετική η  χρήση της Ελληνικής γλώσσας,  οι δε απόψεις που διατυπώνονται έχουν ως γνώμονα το συμφέρον των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Εύχομαι στα Κυθηραϊκά να τα εκατοστίσουν και στον εκδότη υγεία και δύναμη για να συνεχίσει  το  σημαντικό του έργο.

Γ. Π. Κασιμάτης

 

Από τον κ. Ευθ. Γαζή, Γερμανία

Αγαπητέ κ. Καλλίγερε

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και πάλι για την υψηλή δημοσιογραφική
καλλιτεχνική, συντακτική ποιότητα των «Κυθηραϊκών».
Έστειλα και την ιστοσελίδα σε συγγενείς και φίλους μέχρι Παρίσι και ΗΠΑ.

Καλά Χριστούγεννα
κι Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος με υγεία.
Χρόνια Πολλά δημιουργικά. Το νησί μας σας χρειάζεται!

Με ευχαριστίες και ιδιαίτερη εκτίμηση
Ευθύμιος Γαζής

 

Από τον κ. Εμμ. Λεοντσίνη

Είναι η επέτειος που συμπληρώνεται η έκδοση και η κυκλοφορία της κυθηραϊκής εφημερίδας “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” του πεπειραμένου εκδότη και διευθυντή Μανώλη Π. Καλλίγερου, ύστερα από 30 συναπτά χρόνια. Επί 30 χρόνια διάνθιζαν οι σελίδες της εφημερίδας με ένα πλήθος δημοσιευμάτων που αφορούν τα νησιά Κύθηρα-Αντικύθηρα. Τίποτε δεν ήταν περιττό, τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Χρόνια προσφοράς στην ενημέρωση, έγκαιρη πληροφόρηση, στην πλήρη γνώση των κυθηραϊκών ζητημάτων και γεγονότων. Αποτελεί για την δημοσιογραφία μια μονάδα ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, η οποία τροφοδοτεί διαρκώς την ενημέρωση, τη γνώση των καθ’ ημέραν εν Κυθήροις συμβαινόντων και εμπεριέχει όλο το υλικό της επικαιρότητας.

Είναι βέβαιον ότι θα συντελούμε, συμβάλλομε διά παντός τρόπου στην ανελλιπή, αδιάλειπτη έκδοση της εφημερίδας “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” στο διηνεκές.

Κατ’ ευχήν, τα χρόνια πλείστα, ευφρόσυνα.

Εμμανουήλ Νικ. Λεοντσίνης

Από το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ε.Χαρχαλάκη

Πριν μερικά χρόνια η καθημερινή αγορά της ημερήσιας εφημερίδας από το περίπτερο αποτελούσε μια πράξη συνήθειας, ήταν κάτι δεδομένο. Σήμερα δεν είναι έτσι. Κυριαρχεί το διαδίκτυο, η λεγόμενη “δημοσιογραφία των πολιτών” όπως ανέφερε και ο Dan Gillmor στο βιβλίο του “We the Media”. Η δημοσιογραφία του παρελθόντος παρέρχεται, οι πληροφορίες παύουν να δίνονται αποκλειστικά από τα ΜΜΕ προς τον πολίτη και δημιουργείται πλέον μια αμφίδρομη διαδραστική σχέση, όπου οι μεν κατ΄ επάγγελμα δημοσιογράφοι κρίνονται αυστηρότατα από τους πολίτες και έχουν αντίλογο, οι δε πολίτες συχνά δημοσιογραφούν μετά και την παντελλή κυριαρχία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς αναπτύσσεται αυτό το δίπολο, η βιωσιμότητα των έντυπων μέσων ενημέρωσης τίθεται σε κίνδυνο. Είναι πλέον προφανές ότι θα επιβιώσουν μόνο εκείνα τα έντυπα ΜΜΕ που πείθουν τους πολίτες τόσο για την αντικειμενικότητά τους, όσο και για την έλλειψη εξαρτήσεων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας (κεντρικής ή τοπικής).

Φέτος τα “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” του έγκριτου δημοσιογράφου και ιστορικού Μανώλη Καλλίγερου συμπλήρωσαν 30 χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης και παρουσίας στο νησί μας. Είχα την τύχη να παρακολουθώ στενά την τοπική δημοσιογραφική ιστορία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μπορώ να ισχυριστώ πλέον με ακρίβεια ότι τα “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” ξεχωρίζουν. Ξεχωρίζουν γιατί δεν εφευρίσκουν επίπλαστες “ειδήσεις” για να καλύψουν τις σελίδες τους, αλλά ερευνούν, μάχονται, ρωτούν και δημοσιεύουν τοπικές ειδήσεις με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Παράλληλα, προβάλλουν σπάνιες και ελάχιστα γνωστές πτυχές της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της λαογραφίας, συμβάλλοντας ουσιωδώς στη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και στη μετάδωσή της στις επόμενες γενιές. Είναι ένα έντυπο που δεν το διαβάζει κανείς μόνο μία φορά, όπως συνήθως γίνεται με άλλους είδους έντυπα στα οποία κυριαρχούν οι ανακρίβειες, ο λαϊκισμός και οι διαφημίσεις. Ο κ. Καλλίγερος ρωτάει και ερευνά πριν γράψει κάτι. Ζητάει πληροφορίες και στοιχεία. Κρίνει και συγκρίνει δεδομένα. Και καταλήγει σε ένα κείμενο που ανταποκρίνεται στην αλήθεια και όχι στη φαντασία.

Τέτοιου είδους δημοσιογραφία θέλει ο τόπος μας. Όχι μόνο το Τσιρίγο, αλλά η ίδια η πατρίδα. Δημοσιογραφία της αλήθειας, που δεν υποκρύπτει συμφέροντα και επιδιώξεις. Δημοσιογραφία αντικειμενική και μαχόμενη, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς κρυφά ή μαύρα ταμεία, χωρίς ψέμματα, λαϊκισμούς και μυθοπλασίες.

Η συμπλήρωση των 30 ετών για τα “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” είναι σίγουρα ένας άθλος. Για τον άθλο αυτό αλλά και για την τίμια δημοσιογραφική πένα του Εκδότη της εφημερίδας και των συνεργατών του, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και εύχομαι τα “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ” να συνεχίσουν για πολλά ακόμα χρόνια να μπαίνουν στο σπίτι μας κάθε μήνα όπως κάνουν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Χρόνια Πολλά!

Στράτος Χαρχαλάκης

Δήμαρχος

Aπό τον Γεώργιο Ν. Λεοντσίνη

Αγαπητέ Μανόλη,

Η έκδοση των «Κυθηραϊκών», που ξεκίνησες εδώ και τριάντα χρόνια (1988-2017), αποτέλεσε και αποτελεί σταθμό στη δημοσιογραφία. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Κύθηρα, όπου η τοπική ενημέρωση και πληροφόρηση  έτεινε να εκλείψει, η δική σου προσπάθεια τελεσφόρησε  αισίως  και με συνεχή επιτυχία. Επιβάλλεται μάλιστα να σημειωθεί ότι η έκδοση των «Κυθηραϊκών», καθώς έκτοτε καλύπτει αυτό το σημαντικό κενό, συνεχίζει μια πλούσια παράδοση του κυθηραϊκού τύπου.

Στην προηγούμενη πρόσφατη  έκδοση των «Κυθηραϊκών» (φ. 334) σημειώθηκαν με χρονολογική σειρά από τον Κοσμά Μεγαλοκονόμο οι κυθηραϊκές εφημερίδες που κατά διαστήματα κυκλοφορήθηκαν από το έτος 1893 μέχρι σήμερα. Η κάθε εφημερίδα, στο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η κυκλοφορία της, είχε τη δική της βαρύτητα και πολλαπλά προσέφερε στην κυθηραϊκή ενημέρωση των συμπολιτών μας στα Κύθηρα, στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και στην Ομογένεια. Η «Κυθηραϊκή Δράσις» (1936-1997) ήταν εκείνη όμως που διήρκεσε περισσότερο, την οποία μεταξύ άλλων, βραχύβιων ωστόσο στην κυκοφορία τους,  γνώρισα από τα μαθητικά μου χρόνια. Με είχε εντυπωσιάσει άλλωστε η «Κυθηραϊκή Δράσις» για τον πλούτο της ενημέρωσης που παρείχε και για την απροκατάλυπτη, διακριτική και ουδέτερη καταχώρηση αναγκαίας για τους Κυθήριους πληροφόρησης είτε αυτή σχετιζόταν με κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα του νησιού μας είτε με άρθρα γενικότερου για τους Κυθήριους ενδιαφέροντος.

Αυτή, γενικά η παράδοση δημοσιογραφίας και γενικής ενημέρωσης και πληροφόρησης, την οποία παρέχεις με κριτικό και αμερόληπτο τρόπο, συνεχίστηκε και συνεχίζεται με την αδιάλειπτη έκδοση των  «Κυθηραϊκών», τα οποία, έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά πλέον, λαμβάνουν όλοι οι Κυθήριοι.

Αγαπητέ Μανώλη, ευελπιστούμε πως τα «Κυθηραϊκά», καθώς είναι προσαρμοσμένα και στις νέες τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις της εποχής μας, να  συνεχίσουν το έργο τους και εσύ ως εκδότης τους να παραμένεις επί πολλές ακόμη δεκαετίες ενθουσιώδης και δημιουργικός στη δημοσιογραφία, στην οποία, μεταξύ άλλων συναφών εκδοτικών  δραστηριοτήτων σου, αφιερώνεις μεγάλο μέρος του χρόνου σου.

Με πολλή εκτίμηση

Καθηγητής Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης

 

Από  τη Συντροφιά των Κυθηρίων Κυριών του Τριφυλλείου Ιδρύματος

 

«Τα τριάντα χρόνια έκλεισες και στα τριάντα ένα μπαίνεις,

Τα σκαλοπάτια της ποιοτικής ενημέρωσης όλο και θα  ανεβαίνεις,

Κι ο άριστος Εκδότης και οι στενοί  Συνεργάτες σου να ζήσουν και να σε χαρούνε,

Καθώς και οι απανταχού Αναγνώστες σου που τόσο σε αγαπούνε»

 

Αγαπητέ μας κ. Καλλίγερε,

Με αγάπη και σεβασμό στέλνουμε τις πιο εγκάρδιες ευχές μας για την Εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ» που φέτος συμπληρώθηκαν 30 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία της. Είναι ένα πολύτιμο επικοινωνιακό εργαλείο που ενημερώνει τους απανταχού Κυθηρίους  με ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα, τα κοινωνικά του αγαπημένου μας Νησιού. Ευχαριστούμε που μέσα στις φιλόξενες σελίδες της αναφέρονται το πρόγραμμα καθώς και  οι δραστηριότητες της Συντροφιάς μας αναφορικά με το κοινωνικό της έργο που είναι το « Γηροκομείο Κυθήρων.»

Καλή συνέχεια με την Εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ» και  η Παναγία μας να σας  αξιώσει να γιορτάσετε  με τους συνεργάτες, φίλους και αναγνώστες  πολλές ακόμα  επετείους γενεθλίων της.

Από την Συντροφιά των Κυθηρίων Κυριών

του Τριφυλλείου Ιδρύματος.

 

Από τον κ. Μιχ. Βαρελά

Μανώλη , Καλημέρα  και Καλή Χρονιά.

Θα ήθελα  να σε ΣΥΓΧΑΡΩ  για τη συνεχή και αναβαθμισμένη  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΣΟΥ, να ενημερώνεις  εμάς  τους ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ  αναγνώστες σου, με την ποικίλη ύλη  της  Εφημερίδας : ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ.

Το  όραμα Σου  γίνεται  πραγματικότητα,

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,

ΜΙΧΑΗΛ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

 

Διευθυντικό Στέλεχος  και πρώην  Διευθύνων Σύμβουλος  &  Πρόεδρος της

ΕΡΓΟΣΕ  Α.Ε.

 

Από τον κ. Γ.  Κουρεμπανά

Αγαπητέ Μανώλη

Όπως φαίνεται, άθελα λόγω απουσίας, θα έχω την τιμή να κλείσω εγώ τον ενθουσιώδη κύκλο των θερμοτάτων ευχών και συγχαρητηρίων. Θα αρκεσθώ λοιπόν σε μία ευχή βασισμένη στην απτή πραγματικότητα:  επειδή έχω μεγάλη εμπειρία του Ελληνικού και ξένου τύπου, εκείνο που ολόψυχα εύχομαι είναι να ενστερνισθεί το δικό σου ήθος, τη δική σου ακεραιότητα και τη δική σου μαχητικότητα. Το δρόμο χαράζει το μικρό και ασήμαντο νησί μας!

Στη συνέχεια θα περιορισθώ στο τελευταίο μέρος του κυρίου άρθρου σου που αποτελεί και την …απολογία σου για τις πράξεις σου!

Λοιπόν, αγαπητέ Μανώλη, όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα κληθούμε να διαλέξουμε το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Το ίδιο έκανες κι εσύ! Το ίδιο έκανα κι εγώ στην επιστημονική μου σταδιοδρομία –όταν απεφάσισα να εκδώσω ένα πολύ …δυσβάστακτο βιβλίο- στον ΟΤΕ. Και κυρίως όταν δέχθηκα να μεταμορφώσω τα εξαθλιωμένα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε αυτόνομο οργανισμό, όπως ο ΟΤΕ, στον ΕΛΤΑ.

Το χειρότερο δε είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές κατά κανόνα δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξακριβώσεις εάν έκανες σωστά ή λάθος. Δεν μπορείς να γυρίσης το χρόνο πίσω, να υιοθετήσης το αντίθετο και να δης τι αποτελέσματα θα προέκυπταν.

Έτσι, λοιπόν, Μανώλη, είσαι από τους πολύ τυχερούς, γιατί απεδείχθη πλήρως η ορθότητα της επιλογής σου, είμαι δε βέβαιος ότι και οι μελλοντικές επιλογές σου θα είναι σωστές.

Έρχομαι τώρα στον πολύ εύλογο προβληματισμό σου για το μέλλον του …χαρτιού! Το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση, αλλά εγώ θα περιορισθώ στη δική μου εμπειρία και ολόκληρης της γενιάς μας. Εκτιμώ πολύ και χρησιμοποιώ για τη μελέτη σημαντικών θεμάτων αποκλειστικά το βιβλίο. Μου κάνει, με την εμφάνισή του το πρόβλημα απτό και συγκεκριμένο, εμφανισμένο μπροστά μου. Προχωρώντας στις σελίδες βλέπω την πρόοδό μου. Ξέρω σε ποία σελίδα ακριβώς βρίσκεται κάτι που θέλω. Γνωρίζω εύκολα τις σελίδες του, γράφω παρατηρήσεις στα περιθώρια των σελίδων. Βάζω ένα δείκτη στη σελίδα που σταμάτησα κλπ, κλπ

Αντίθετα το I book είναι για μένα άψυχο, δύσχρηστο και με πολλά μειονεκτήματα. Όπως σωστά λες, η πρόοδος είναι πρόοδος και η …σολομώντεια λύση που προτείνεις είναι η πιο ενδεδειγμένη. Άλλωστε, έπειτα απο 2 γενιές δεν θα υπάρχουν βιβλία και έτσι δεν θα υπάρχει μέτρο συγκρίσεως!

Με αγάπη και εκτίμηση

Γ. Κουρεμπανάς

 

Από τον κ. Π. Γκικόπουλο

Αγαπητέ Μανώλη,

Η, επί τριάκοντα συναπτά έτη, αδιάλειπτη έκδοση και απρόσκοπτη κυκλοφορία των μηνιαίων φύλλων της εφημερίδος σου   «Κυθηραϊκά», καταδεικνύει, αρκούντως, ότι πέραν από την καταξίωσή σου στον επαγγελματικόν  τομέα  και επί  πλέον  στην συγγραφήν αξιολόγων βιβλίων, έχεις,ήδη, καταξιωθεί  και  αναγνωρισθεί,  ευρύτερα, και ως επιτυχημένος  εκδότης και δημοσιογράφος. Μπορώ, μάλιστα, εκ προοιμίου να καταθέσω, πως η δραστηριότητά σου αυτή επιτελείται   «σύν όλη  τη ψυχή»,  και εκτιμάται  από πολλούς, ὀτι είναι  η πιο  προσφιλής σου ενασχόληση  και το μονιμότερο ευγενές άθλημα της ζωής σου.

Τα κύρια άρθρα σου και τα  άλλα θέματα, των οποίων προσωπικώς επιλαμβάνεσαι και ὀσα άλλα παρουσιάζεις, με την ρωμαλέα γραφή και την σφριγηλή γραφίδα σου, συνιστούν υποδείγματα δημοσιογραφικού λόγου. Πράγματι είναι προϊόντα ενδελεχούς  έρευνας, πολύπλευρης μελέτης, σαφούς  περιγραφής, δεξιοτεχνικής αναλύσεως  και  πλήρους τεκμηριώσεως. Ως εκ τούτου  γίνονται κατανοητά  από όλους  και,  ως προς τις επί μέρους πτυχές τους και,  ως προς τις   τελικές  παρατηρήσεις, υποδείξεις και προτάσεις,  τις οποίες διατυπώνεις , για την καλύτερη αντιμετώπισή τους και την προσφορότερη λύση τους.

Αλλά και τα άλλα διάφορα και ποικίλου ενδιαφέροντος θέματα, τα οποία οι αξιόλογοι συνεργάτες σου και όσοι άλλοι, κατά καιρούς , επιλέγουν και παρουσιάζουν στις φιλόξενες σελίδες της εφημερίδος σου  άρθρα, σχόλια  και απόψεις, με τη  δική τους πένα και  γραφή, διανθίζουν και εμπλουτίζουν το περιεχόμενό  της. Διαβάζουμε, κάθε τόσο, ενδιαφέροντα θέματα για την ιστορία του νησιού, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, για τη θρησκευτική ζωή, τις πολλές εορτές  και πανηγύρεις, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις  δραστηριότητες  των Κυθηραϊκών  Σωματείων, θέματα, δηλαδή, που μετατρέπουν την εφημερίδα σου σε  μέσον προβολής της  σύγχρονης  ζωής του νησιού   στους  απανταχού της Γης  Κυθηρίους  και όχι μόνον.

Ακόμη  και  εκείνα  τα  ευτράπελα  γεγονότα και συγκυριακά αστεία περιστατικά ,που συμβαίνουν κατά καιρούς και   παρουσιάζονται  με σατιρικό , σκωπτικό ἠ αλληγορικό  λόγο,  πεζά ή έμμετρα, εκπληρώνουν  προφανώς την  πλατωνική ρήση, που ευστόχως παραθέτεις κάθε φορά στην αντίστοιχη  σελίδα της εφημερίδος σου.

Όλ’ αυτά   συνθέτουν και συγκροτούν την ιδιομορφίαν και  την ιδιαίτερη ταυτότητα της εφημερίδος σου, η οποία διακρίνεται από μία πανδαισία γραπτών κειμένων, που ικανοποιούν  τα  ποικίλα ενδιαφέροντα των αναγνωστών, Κυθηρίων και  «ξένων».

Εξ άλλου, η καθ΄όλα επιμελημένη εμφἀνιση της εφημερίδος, ως προ το μέγεθος, το  τυπογραφικό  χαρτί ,την  διάταξη των επί  μέρους  κειμένων, τις γραμματοσειρές, τον  ἐλεγχο τυπογραφικών λαθών και της ορθογραφίας  και  στίξεως, ακόμη  και   ως προς  τις έγχρωμες  φωτογραφικές απεικονίσεις  τοπίων  και  άλλων περιστατικών, προσδίδουν  ξεχωριστή ποιότητα στο  έργο σου, κάτι που, καθ’ ομολογίαν  πολλών, σπανίως συναντάται σε επαρχιακές εφημερίδες.

Θα αναφερθώ, τέλος, σε  κάτι ,που  ο Ηρόδοτος  αναφέρει  για  την αξία  της καταγραφής των μεγάλων και θαυμαστών ιστορικών γεγονότων, αλλά  εγώ νομίζω πως ισχύει, τηρουμένων  των αναλογιών, και για τα όσα  καταχωρίζονται  και στα «Κυθηραϊκά»  για το πανέμορφο  Νησί    και την  σύγχρονη ζωή  των κατοίκων του. Η   καταγραφή  πάντα έχει  τον ίδιο σκοπό, και για τα μεγάλα και θαυμαστά  γεγονότα  και για  τα μικρά και καθημερινά  περιστατικά ,και συγκεκριμένα ,«ίνα  μη εξίτηλα  τω χρόνω  γένηται».

Για  τον πραγματικόν αυτόν άθλο  σου  και   προσφιλέστατον  άθλημα , αγαπητέ  μας Μανώλη, δέξου τα συγχαρητήρια της  οικογενείας  μου, μαζί  με τις θερμότατες ευχές μας, όπως ο Θεὀς  και η Μυρτιδιώτισσα επιδαψιλεύουν  στα μέλη της οικογενείας σου   την ευλογία και προστασία  Τους,  και  επί πλέον υγεία, ευτυχία και μακροημέρευση . Ειδικότερα , σε σένα,  ευχόμαστε  σωματική ρώμη ,ψυχική δύναμη  και πνευματική αλκή, για να συνεχίσεις, επί πολλά, πολλά χρόνια με την ίδια πάντα ζέση  και ακατάβλητη  θέληση, την  έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδος σου.

 

Με τις εγκάρδιες ευχές μας για το Νέον ΄Ετος

Παναγιώτης Γ. Γκικόπουλος

 

Από τον κ. Κώστα Καλλίγερο

Αγαπητέ Μανώλη,

Γνωρίζεις καλά ότι κάθε μήνα αναζητώ την εφημερίδα σου για να πληροφορηθώ, υπεύθυνα τα Νέα του Τσιρίγου μας. και τούτο διότι η διασταύρωση των στοιχείων και η αναζήτηση της πραγματικότητας είναι βασικοί πυλώνες της δημοσιογραφίας σου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι για χρόνια τώρα η εφημερίδα σου είναι, αν όχι η πρώτη, μεταξύ των πρώτων, στην χορεία του επαρχιακού τύπου.

Σου εύχομαι ολόψυχα να είσαι μόνο καλά, γερός και δυνατός για να προσφέρεις στο νησί μας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες σου.

Και μία συμβουλή. Να περιοριστείς μόνο στις δημοσιογραφικές σου δυνότητες. Γιατί ασχολούμενος με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα είσαι υποχρεωμένος δια βίου να σου δανείζω από καιρού εις καιρόν τις επιστημονικές μου γνώσεις επί τούτων.

Και μία ακόμη. Είναι καιρός πλέον ν’ ασχοληθείς και με κάποια !!! σχετική παραβατικότητα !!! ξενυχτιού, ποτού, χορού και διασκέδασης …….και ΜΟΝΟΝ.

Με ειλικρινή φιλία

Κώστας Καλλίγερος

Δικηγόρος

Από την κυρία Καλυψώ Μιχαλακάκη

Η εφημερίδα Κυθηραϊκά, αποτελεί, έναν πνευματικό θησαυρό των Κυθήρων. Αποτελεί σημαντική πηγή της ιστορίας.

Στην πορεία των 30 ετών έχει διανύσει μία πορεία σημαντική στην ενημέρωση των Κυθηρίων του εσωτερικού και εξωτερικού. Ο Διευθυντής της έκδοσης κ.Μανόλης Καλλίγερος με την οικογένειά του , έχουν ενωθεί σε πνεύμα ένα, για την δημιουργία αυτού του φύλου. Όπως αποκαλεί επιτυχημένα, η κ. Άννα Μασσέλου-Καλλιγέρου, την εφημερίδα ως «τρίτο παιδί της οικογένειας». Η καλαίσθητη εμφάνιση, η έγκυρη ενημέρωση  για το νησί    των Κυθήρων και των Κυθηρίων του εσωτερικού και εξωτερικού, πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα, κοινωνικές ειδήσεις,  οικολογικά και ιστορικά στοιχεία συγκροτούν την ταυτότητα της εφημερίδας.

Ο εκδότης, πολύπλευρος και πολυεπίπεδος χαρακτήρας με τεντωμένες τις κεραίες του, από την μια στην  τρέχουσα εξέλιξη, και από την άλλη με σεβασμό στην ιστορία και παράδοση, έλκει κοντά του κάθε άνθρωπο που του προσφέρει ύλη σχετική με την εφημερίδα του. Εγώ προσωπικά, του οφείλω την αρχή του συγγραφικού μου έργου.

Θερμά  συγχαρητήρια πρώτα στον εκδότη, κ.Μανόλη Καλλίγερο και στη συνέχεια, στη σύζυγό του κ. Άννα Μασσέλου-Καλλιγέρου και στα αξιόλογα παιδιά τους Μαντώ και Παναγιώτη-Βασίλη που με την πένα τους, την αγάπη και το μεράκι τους μας προσφέρουν αυτό το πολύτιμο έργο, την εφημερίδα «Κυθηραϊκά». Τους εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια.

Καλυψώ Μιχαλακάκη

Εκπαιδευτικός, Δρ Νεότερης ιστορίας.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο