Advertisement

ΛΑΔΙ: Καλή παραγωγή στις ελιές, μικρές αποδόσεις

514

Το μήνα που πέρασε ολοκληρώθηκε η φετινή ελαιοκομική περίοδος, με αρκετή καθυστέρηση, τόσο εξ αιτίας της αυξημένης παραγωγής, όσο και γιατί αρκετοί καθυστέρησαν να συλλέξουν τον καρπό, είτε για να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή (κάτι αμφίβολο εξάλλου) είτε γιατί δεν εύρισκαν συνεργείο ή εργάτες. (Για το τελευταίο έχουμε ήδη γράψει αρκετά και θα πρέπει να απασχολήσει πρώτιστα και τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι καλόν είναι να δουν ακόμη πιο ζεστά τις πιθανότητες συνεργασίας, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση). Στην παραγωγή τώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ζητήσαμε από τα ελαιοτριβεία και τα οποία πρόθυμα μάς έδωσαν όλοι, τα στοιχεία παραγωγής ήταν, κατά τη δήλωσή τους:

 

Ελαιουργείο Μουζούρια Μ.Ο./μουζούρι Λάδι (κιλά)
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ 32.000 4,5 144.000
ΑΦΟΙ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ 30.000 4,75 142.500
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ 28.000 4,4 110.000
ΓΑΒΡ. ΧΑΡΟΥ 15.000 4,5 67.500
ΣΥΝΟΛΟΝ 102.000 464.000

 

Advertisement

Είναι ευνόητο ότι οι αριθμοί είναι κατά προσέγγισιν, καθώς υπολείπονταν ακόμη κάποιοι παραγωγοί που δεν είχαν ολοκληρώσει τη συγκομιδή τους. Όσον αφορά τους σχετικά χαμηλούς μέσους όρους στην απόδοση αυτοί οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις διαφορές στη βροχή κατά περιοχές και στην εποχή συγκομιδής. Στο Βόρειο τμήμα είχαμε καλλίτερο καρπό και στο μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού, ενώ Ανατολικά και Νότια είχαμε χειρότερες αποδόσεις, καθώς οι βροχές ήταν λιγότερες. Φυσικά κι εδώ υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τις περιοχές που ήταν τα ελαιόδενδρα, την κατάστασή τους, την καλλιέργεια κλπ. Να σημειώσουμε επίσης ότι όσοι καθυστέρησαν σημαντικά τη συλλογή του ελαιοκάρπου αντιμετώπισαν αυξημένο δάκο και γλοιοσπόριο  λόγω των καιρικών συνθηκών μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.  Βέβαια, εδώ μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι γενικά ικανοποιητική η κατάσταση στις ελιές και στην παραγωγικότητα, αφού απέναντι π.χ. στη Νότια Πελοπόννησο έχουν καλλίτερα σαφώς αποτελέσματα. Εκεί όμως σχεδόν το σύνολο είναι επαγγελματίες και μεγάλοι παραγωγοί, έχουν πολλά αρδεύσιμα ελαιόφυτα, άλλες ποικιλίες και μεγάλα και σύγχρονα ελαιοτριβεία, που έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τα ποσοστά έκθλιψης λόγω και του ανταγωνισμού. Στα Κύθηρα επικρατούν οι μικροί κλήροι, τα παλαιά δένδρα και οι συνθήκες βροχοπτώσεων, που ανεβάζουν το κόστος καλλιέργειας. Όσον αφορά, τέλος, τις τιμές διάθεσης, αυτές κυμαίνονταν κοντά στα 5€/κιλό, ενώ στη λιανική σε τενεκέ  έφθασαν μέχρι και τα 7! Φυσικά πολλοί παρέδιδαν το προϊόν προς διάθεση αναμένοντας καλλίτερες τιμές. Γενικά οι τιμές φέτος πήραν την ανηφόρα δίνοντας την ευκαιρία και για κάποια χαμόγελα και δημιουργώντας προσδοκίες για καλλίτερες μέρες. Που δύσκολα θα έρθουν όσο το ποιοτικό Ελληνικό προϊόν διατίθεται χύμα στους Ιταλούς, για να το τυποποιήσουν και να εισπράξουν το κέρδος. Το «Ελληνικό δαιμόνιο» εδώ συγκρούεται με τη δύσκολη συνεννόηση και την πάντα ελλειμματική διαχείριση.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο